Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Το ΕΚΦΕ Χανίων στο Γυμνάσιο Βάμου.



Την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 επισκέφθηκε το σχολείο μας ομάδα δύο καθηγητών από το ΕΚΦΕ Χανίων (Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Χανίων), ο κ. Μαυροματάκης Γιώργος (Βιολόγος) και η κ. Παπαδάκη Ελένη (Φυσικός) οι οποίοι πραγματοποίησαν επίδειξη εργαστηριακών ασκήσεων Βιολογίας προς τους μαθητές της Α΄ τάξης και Γ΄ τάξης,  σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών του Γυμνασίου.




Οι μαθητές της Α΄ τάξης παρακολούθησαν την εργαστηριακή άσκηση με τίτλο «Πεπτικό σύστημα ανθρώπου», έκαναν παρατήρηση ζωικών και φυτικών κυττάρων σε σειρά μικροσκοπίων με παρασκευάσματα που προετοίμασαν οι καθηγητές του ΕΚΦΕ. Παρακολούθησαν επίσης επίδειξη κατασκευής στερεοσκοπίου με φακούς και συμμετείχαν στην ταξινόμηση των ζωικών ειδών με τη χρήση παιδικών παιχνιδιών.






Οι μαθητές της Γ΄ τάξης μετά από σύντομη αναφορά στο θεωρητικό υπόβαθρο των μαθημάτων που αφορούν τα χρωμοσώματα, τον καρυότυπο και τη διαίρεση των κυττάρων (μείωση–μίτωση), παρακολούθησαν επίδειξη προσομοίωσης του καρυότυπου του ανθρώπου και της κυτταρικής διαίρεσης,  με αυτοσχέδια και πρωτότυπη κατασκευή των καθηγητών  του ΕΚΦΕ.







Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι παραπάνω κατασκευές με πρωτότυπες ιδέες και ευφυείς προσομοιώσεις, έγιναν από την ομάδα των καθηγητών του ΕΚΦΕ προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών ώστε με βιωματικό και διαδραστικό τρόπο οι μικροί μαθητές να κατανοήσουν θέματα βιολογίας δύσκολα αντιληπτά για την ηλικία τους.