Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Το Μουσικό Εργαστήρι Γυμνασίου Βάμου τραγουδά με τη Στρατιωτική Μπάντα της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού



Tην Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018 η χορωδία του Γυμνασίου Βάμου και το Μουσικό Εργαστήρι Βάμου με υπεύθυνους καθηγητές τον Μουσικό κ. Γιώργο Πογιατζή και τον Φυσικό κ. Τίτο Σμυρνάκη πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο πλαίσιο Προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων. Ο αρχικός προορισμός ήταν το ΒΙΟΠΑ Χανίων, στο χωριό «ΒΕΡΕΚΥΝΘΟΣ», στο εργαστήριο του οργανοποιού κ. Ποταμίτη. Οι μαθητές/τριες γνώρισαν τα μυστικά της κατασκευής των μουσικών παραδοσιακών οργάνων, τα γνωρίσματα και τις ιδιαιτερότητες του καθενός από αυτά. Αμέσως μετά οι μαθητές χόρεψαν με τους ήχους της Κρητικής μουσικής που έπαιξαν συμμαθητές τους.
 Στη συνέχεια τους μαθητές φιλοξένησε στο Στρατόπεδο Ταξιάρχου Μαρκοπούλου Δημητρίου     ο κ. Νικόλαος Λαφάτας Διοικητής της Στρατιωτικής Μουσικής της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού (V΄ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ) και το επιτελείο του. Ο κ. Λαφάτας αφού καλωσόρισε τους μαθητές έκανε ένα σύντομο ιστορικό της μπάντας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Ανέφερε τις δραστηριότητες της Στρατιωτικής Μουσικής  που είναι η μοναδική σε επίπεδο Κρήτης. Η Στρατιωτική Μουσική, όπως είπε, συμμετέχει σε παρελάσεις, στρατιωτικές εκδηλώσεις και συνεστιάσεις σε όλη την Κρήτη, καθώς είναι επιφορτισμένη με την προβολή των εκδηλώσεων και την ψυχαγωγία των στρατιωτικών. Όμως τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έργο και συνεργασίες σε εκδηλώσεις της Περιφέρειας, της Εκκλησίας καθώς και των Δήμων, οπότε και το ρεπερτόριό της έχει ανοίξει και σε άλλους μουσικούς χώρους εκτός των κλασικών στρατιωτικών. Εξάλλου, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού και γενικότερα του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η Στρατιωτική Μουσική ασχολείται πλέον ενεργά με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση, καθώς επιδιώκει μουσικές συνεργασίες με την ευρύτερη κοινωνία ως μέλος αυτής. Η αρχή έγινε με το Γυμνάσιο Βάμου και πρόθεση όλων είναι να υπάρξει συνέχεια.


Αμέσως μετά ξεκίνησε η στρατιωτική ορχήστρα την παρουσίαση της, με ορχηστρικά κομμάτια μπροστά στα έκπληκτα μάτια των μαθητών μας οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν με τις γνώσεις και την δεξιοτεχνία των στρατιωτικών αλλά και την αισθαντικότητα και την ακουστική των οργάνων.  Η μαθήτρια του Λυκείου Βάμου Ντόνα Μπραχουσάϊ και του Γυμνασίου Βάμου Άννα Μαρία Στολτίδου τραγούδησαν με τους ήχους της στρατιωτικής ορχήστρας και τη συνοδεία της χορωδίας των μαθητριών μας, το κλασικό τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκη «Ιλισός» και το «Πες μου μια λέξη» του Αλέκου Σακελάριου σε μουσική Μ. Χατζηδάκη και  συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους.
Στους μαθητές προσφέρθηκε κέρασμα και αφού έβγαλαν όλοι μαζί - μαθητές και στρατιωτικοί -  αναμνηστικές φωτογραφίες ο κ. Λαφάτας προσέφερε εκ μέρους της Στρατιωτικής Μπάντας, αναμνηστική πλακέτα στους καθηγητές κ. Πογιατζή και κ. Σμυρνάκη. Οι μαθητές έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις χαραγμένες στην καρδιά και στη σκέψη τους.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε μαθητές και καθηγητές μας, στον κ. Λαφάτα εμψυχωτή μιας μοναδικής στρατιωτικής μπάντας και μιας πρωτότυπης συνεργασίας για την οποία ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συνέχεια. Αλλά και στον άνθρωπο που είχε την ιδέα αυτής της συνεργασίας, το φίλο και συνεργάτη του Μουσικού μας εργαστηρίου κ. Γιάννη Γιαννακάκη.