Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη της Α’ Γυμνασίου Βάμου στο μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας, προκειμένου οι μαθητές να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με τον Μινωικό πολιτισμό και τον κόσμο του Ομήρου. Το συγκεκριμένο μουσείο είναι το μόνο που επικεντρώνεται στην αυγή του Ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο.




Οι μαθητές - χωρισμένοι σε δύο γκρουπ –ξεναγήθηκαν σε τρεις συνεχόμενες αίθουσες από την αρχαιολόγο κ. Βικτωρία Βεντούρη Στην αρχή της έκθεσης τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την χάλκινη ασπίδα, έργο εμβληματικό του μουσείου και να παρακολουθήσουν ένα ολιγόλεπτο βίντεο σχετικό με τους επιφανείς ήρωες – πολεμιστές της αρχαίας Ελεύθερνας. 



 
Έπειτα, στην αίθουσα Β’, είδαν ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας, την «κόρη της Ελεύθερνας» που συγγενεύει με ρο αριστουργηματικό δαιδαλικό άγαλμα, την διάσημη «Κυρία της Ωσέρ» που βρίσκεται σήμερα στο μουσείο του Λούβρου. Τέλος οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν με την αναπαράσταση μιας καλά διατηρημένης πυράς που ανήκε σ’ ένα νέο άνδρα πολεμιστή, ο οποίος αποτεφρώθηκε μαζί με την σύντροφό του.


Η πυρά αυτή μας επιφύλαξε και μια μοναδική ανακάλυψη στο άκρο της, τον σκελετό ενός γεροδεμένου άντρα, που μάλλον πρόκειται για έναν αιχμάλωτο ο οποίος εκτελέστηκε μπροστά στην πυρά του πολεμιστή. Όταν ολοκληρώθηκε η άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση, οι μαθητές απόλαυσαν τη βόλτα τους στον αύλειο χώρο του μουσείου και μας εξομολογήθηκαν ότι επιθυμούν να ξαναέρθουν στο «μεγάλο πέτρινο καράβι που άραξε μέσα στο άφατο πράσινο της φύσης».